24 Eylül 2017 Pazar

Sırbistan / Macaristan Turu

Merhabalar,

Sıradaki yazımız Sırbistan ve Macaristan Turumuz ile ilgili. Hazırsak başlayalım :


***SIRBİSTAN

Balkanlar'da yer alan bir devlettir. Sırbistan-Karadağ’ ın ayrılmasıyla oluşmuştur. Başkenti Belgrad' dır.




BELGRAD

Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği platoda yer almaktadır.Para birimi olarak "dinar" kullanıyorlar. Diğer Avrupa ülkelerine göre otel ücretleri uygun, Merkezde bir otelde kalıp birçok yere kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Knez Mihailova Caddesi

Dans eden, resim ve müzik yapan, sanatla uğraşan insanların sağlı sollu caddeyi sardığı bir ortam.Bizdeki İstiklal Caddesine benziyor.

Kalemegdan-Belgrad Kalesi ve Parkı
Caddeyi baştan sona gezdikten sonra Kaleye çıkıyoruz.Kalenin tepesinden manzara harika ve Sava nehri'ni de kuşbakışı izleyebilirsiniz.









***Sava Nehri

Tuna Nehri'nin sağ kollarından biridir. Belgrad'da Tuna Nehri ile buluşur. Oldukça çarpıcı bir görsel şöleni vardır.





***MACARİSTAN


Macaristan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Başkenti Budapeşte'dir.




BUDAPEŞTE

Tuna nehrinin iki yakasındaki Budin ve Peşte'nin 1873 yılında birleşmesiyle oluşan şehirdir. Eski yıllarda Tuna nehri Budin ve Peşte' yi ayırmıştı. 35 Euro'ya nehirde tekne turuna katılıp, şehrin önemli bölgelerini rehber eşliğinde gezebilirsiniz.

***Budin Kalesi : Budapeşte'deki Macar krallarının tarihi kalesi ve saray kompleksidir.Buda Kalesinden Peşte bölgesinin harika görüntüsünü seyredebilirsiniz.



Kalenin tepesinde bir karga heykeli var ve ağzında bir yüzük taşıyor. Rehberden öğrendiğim kadarıyla bir zamanlar kalenin hükümdarı savaşa gitmiş ve uzun zaman hükümdardan haber alınamamış, halk hükümdarın öldüğünü düşünmeye başlayıp dedikodular çoğalınca, Hükümdar yaşadığını kanıtlamak için savaştayken yüzüğünü çıkarıp kaleye göndermiş.Yüzükte bu karganın ağzına yerleştirilip kalenin tepesine konulmuş.Halk hükümdarının ölmediğini bu şekilde anlamış.



Birde sürprizle karşılaştık. Budin Kalesinde yer alan bir yola Kemal Atatürk Yolu adını vermişler. 





Széchenyi Köprüsü (Zincir Köprü - Dilsiz Aslan):Buda ve Peşte’yi birbirine bağlayan ilk köprü 1849'da kullanıma açılan Zincirli köprüdür.  Köprünün her iki başında ikişer tane dilsiz aslan heykeli vardır.O yıllarda iki ayrı şehirden meydana gelen Budapeşte için bu köprü hayati bir anlam taşıyordu. 



Parlamento Binası:  Dünyanın en büyük üçüncü parlamento binasıdır. Şehrin Peşte kısmındadır. Kraliyet mücevherleri ve tacı burada bulunuyor. 



Kahramanlar Meydanı: Meydanın ortasındaki Milenyum Anıtı, Macarların 1000 yıllık tarihini anmak için inşa edilmiştir. Kentin en büyük ve etkileyici meydanıdır.Ortasında 36 metrelik korint sütun üzerinde baş melek Cebrail bir elinde Macaristan’ın ilk kralı Aziz Stephen’in tacını bir elinde haç tutmuştur.





Beer On Wheels: Kahramanlar Meydanında yapılacak en güzel aktivitelerden biri, bir yandan bira fıçısından bira içerken diğer yandan pedal çevirerek gezen Beer On Wheels'ler. Belli kişi sayısına ulaşınca binip topluca pedal çevirirken fıçıdaki birayı içerek meydanı geziyorlar. Çok eğlenceli :)



Gellert Tepesi / Aşıklar Tepesi: Şehrin panoramik manzarasını görmek için ideal bir yer.Aziz Gellert Macaristan’a Vatikan tarafından atanan bir piskopos olarak görev yapmaktaydı. Aziz Gellert’ in görevi Hristiyanlığı yaymaktı.Çıkan ayaklanmalar sonucunda Aziz Gellert'i sabahın erken saatlerinde yüzlerce kişinin eşliğinde Budapeşte’nin en yüksek tepesine çıkartarak, bir fıçıya sokup bu tepeden Tuna nehrine doğru yuvarladılar. Günümüzde Aşıklar Tepesi denmesinin nedeni ise, Macar erkeklerinin çıkma davetinde bulunacakları kadınları, ilk buluşma için bu tepeye getiriyor olmalarıdır. 



Özgürlük Anıtı: Gellert Tepesi'nin en üstünde  bir kale ve şehrin her tarafından görülebilen Özgürlük Anıtı vardır. Anıt, Kızıl Ordu’nun Budapeşte’yi Nazi’lerden kurtarması anısına dikilmiş.




SZENTENDRE

Szentendre, Budapeşte yakınlarındaki Pest ilçesinde bir nehir şehridir. Adeta bir sanat kasabasıdır. Barok tarzındaki yapılarıyla ünlü bu kasabadaki binaların tarihi 18.yy’a dayanıyor.






Şimdilik bu kadar.Tüm fotoğraflar tarafıma aittir. Yeni seyahatlerde görüşmek üzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder